Deel dit bericht!

Beweegrichtlijnen voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking

Sport en bewegen is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking. Vanuit Kenniscentrum Sport & Bewegen zijn er beweegrichtlijnen opgesteld. Deze adviezen brengen zij in kaart om mensen met een fysieke of verstandelijke beperking te stimuleren meer te bewegen.

Fysieke beperking

Voor mensen met een fysieke beperking gelden de algemene beweegrichtlijnen. Soms zijn aanpassingen nodig, zodat beweegactiviteiten beter aansluiten.

Adviezen
Voor mensen met een fysieke beperking geldt: elke vorm van bewegen telt en heeft een positief effect. Belangrijk is dat zij zelf een manier van bewegen kiezen die binnen hun eigen grenzen past. Daarbij is het van belang dat bewegen een vast onderdeel van hun dagelijks leven wordt.

Spier- en botversterkende activiteiten
Wil je extra inspiratie opdoen voor spier- en botversterkende activiteiten? Bekijk dan de filmpjes op het YouTubekanaal van Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Beweegrichtlijnen voor specifieke aandoeningen
Naast de algemene beweegrichtlijnen zijn er ook richtlijnen voor mensen met specifieke aandoeningen. Deze zijn opgesteld door onderzoeksgroepen uit binnen- en buitenland

Verstandelijke beperking

Voor mensen met een verstandelijke beperking gelden onderstaande beweegrichtlijnen

Adviezen
Voor mensen met een verstandelijke beperking betekent dit:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter
  • Sta vaker op of wissel van houding
  • Voeg een extra beweegmoment aan je dag toe

Spier- en botversterkende activiteiten

Sterke spieren vergemakkelijken dagelijkse activiteiten en door sterke botten ontstaan minder snel botbreuken. Spier- en botversterkende activiteiten zijn goed voor de gezondheid. Benieuwd aan wat voor activiteiten je kunt denken?

  • Spierversterkende activiteiten: het trainen van kracht, uithoudingsvermogen en omvang van spieren, bijvoorbeeld met hardlopen, bootcamp en waveboarden.
  • Botversterkende activiteiten: het lichaam met het eigen gewicht belasten, bijvoorbeeld trampoline- en touwtjespringen.

Bronvermelding:
Kenniscentrum Sport & Bewegen met een fysieke beperking
Kenniscentrum Sport & Bewegen met een verstandelijke beperking