Deel dit bericht!

Aandacht voor fitness centra

Al jaren zet de Cliëntenraad Gehandicapten Heerlen zich in voor verbetering van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking in deze gemeente. In het VN-verdrag Handicap, in Nederland ondertekend in 2016, staat immers dat mensen met een beperking gelijke rechten hebben als mensen zonder beperking. Dit geldt ook voor sport en beweging.

In samenwerking met de regioconsulente van Iedereen Kan Sporten Parkstad is een samenwerking aangegaan om diverse fitnesscentra in Heerlen te “schouwen” op toegankelijkheid. Niet alleen van de entree, maar ook van de fitnessapparaten zelf.

Alle Heerlense fitnesscentra worden bezocht door leden van de Cliëntenraad, samen met de regioconsulente. Bewustwording en verbetering van de toegankelijkheid zijn het doel, zodat mensen met een beperking ook gebruik kunnen maken van de reguliere fitnesscentra.

In oktober 2018 vond de schouw plaats van Fysio Factory in C-Mill , begin januari 2019 van Anytime Fitness op de Akerstraat en eind juli 2019 werd het gloednieuwe fitnesscentrum in het Maankwartier, Clever Fit, geschouwd.

Door COVID-19 konden er in 2020/begin 2021 geen fitnesscentra worden geschouwd. Gelukkig zijn er wel weer mogelijkheden ontstaan en is de cliëntenraad samen met de regioconsulente bij FIT20, FitXL en Medisport geweest.  De bevindingen kunt u vinden door op onderstaande linken te klikken:

Ook zullen in 2022 in de andere gemeenten (Brunssum, Kerkrade en Landgraaf) fitnesscentrums worden geschouwd op toegankelijkheid.

De andere verslagen kunt u hieronder vinden: