In Beek is dit weekend een sportgroep gestart voor kinderen met een visuele beperking. In een professioneel team kunnen zij hier nu aan Blind Baseball doen. Ze spelen vooral op gehoor. “Dit is geweldig: voor het eerst kan ik rennen zonder stok of ander hulpmiddel.”

 

Voor Enzo (9) uit Bunde is het even wennen in het begin. Hoe kan hij een bal met een honkbalknuppel raken terwijl hij blind is? Daar maakt hij zich wel zorgen over. “Kom maar even allemaal op het gerinkel af”, zegt de trainer op het terrein van honk- en softbalvereniging (HSV) Cheetahs in Beek. Op dit veld is het eerste Blind Baseball team in Nederland opgericht en werd het eerste WK Blind Baseball  gehouden.

 

“In deze bal zit een belletje”, vervolgt de trainer. “Daar moet je heel goed naar luisteren. Als je ‘m hoort aankomen, probeer je deze te raken. Van de grond oprapen en dan gooien mag natuurlijk ook.” Voorzichtig gooit hij een bal richting Enzo. Na even zoeken op de grond, gooit hij deze naar de trainer. “Yes, supergoed gedaan!”. Er verschijnt een trotse glimlach op zijn gezicht.

 

Enzo doet mee aan het Blind Baseball-team voor kinderen met een visuele beperking, dat dit weekend is opgericht. Het is een uniek moment. “Er was nog geen speciale sportgroep voor deze doelgroep in Limburg, in geen enkele sport”, zegt Chantal Bos, van Iedereen Kan Sporten, dat sport en bewegen voor mensen met een beperking mogelijk maakt.

 

“Sommige kinderen met een visuele beperking sporten wel eens bij bijvoorbeeld een reguliere judoclub of doen aan hardlopen en fietsen met een buddy, maar dat is niet in teamverband. Hier heb je dat wel. Sporten in een groep levert veel voordelen op: je leert onder meer samenwerken, vriendschappen sluiten en je wordt een stuk zelfstandiger.”

 

Er is nog plek in het team. Elk kind met een visuele beperking uit Limburg kan zich via HSV Cheetahs aanmelden. Trainingen vinden i.s.m. HSC Sittard-Condors om de drie weken op vrijdag plaats op de Sportlaan in Beek.​

 

Voor Katie (11) uit Nuth is deze sportgroep een schot in de roos. Ze ziet ongeveer 1.5 procent. Aan het begin van de training krijgt ze een verblindend masker op. “Daarmee houden we het voor iedereen gelijk”, legt Bos uit. “Sommige kinderen zijn helemaal blind, dat zou niet eerlijk tegenover hen zijn.”

 

Katie mag het veld in. Er zijn vier honken. Door coaches wordt bij elk honk een ander geluid gemaakt, zoals roepen, of klappen. Hier moet je op af rennen. Hoe dichterbij je komt, hoe sneller of harder het geluid wordt. Er zijn uitzonderingen. Als er een vliegtuig over komt, wordt de wedstrijd stilgelegd. Niemand hoort dan meer goed de geluiden op het veld.

 

Vanaf honk één is eerst een electronisch geluid te horen, waarna je naar honk twee door moet rennen en een dof klappend geluid hoort. Katie zet het op een lopen. Ze crosst het hele veld over. Stralend komt ze bij de finish. “Dit is geweldig: voor het eerst kan ik rennen zonder stok of ander hulpmiddel. Ik ga nog een rondje doen.” Ook Enzo is bevrijd van zijn angst en rent vol enthousiasme langs de honken. “Dit was zo leuk! Wanneer mag ik weer?”.