Gratis (Bij)scholingen

Voor trainers, coaches, vrijwilligers en (bege)leiders van sport- en cultuuraanbieders en scoutingclubs.

Training Iedereen Doet Mee

Met de training ‘Iedereen doet MEE’ leren trainers, coaches en (bege)leiders van reguliere sport- en scoutingclubs hoe zij ook kinderen met adhd, autisme of lichte verstandelijke beperking met plezier kunnen laten meedoen.

Met de training ‘Iedereen doet MEE’ krijg je informatie over het herkennen van gedrag, dat wellicht kan wijzen op een beperking, en praktische tips over hoe hiermee om te gaan.

We gaan aan de slag vanuit praktijkvoorbeelden die je als deelnemer zelf kunt aandragen. Waar je in de praktijk tegenaan loopt staat centraal. We gaan dieper in op de oorzaken van bijzonder gedrag en geven informatie over autisme, ADHD en lichte verstandelijke beperking. We geven tips over hoe je negatieve aandacht kunt ombouwen naar positieve. Daarbij maken we de vertaling naar het geven van sporttrainingen of het begeleiden van activiteiten. Uiteraard koppelen we dit aan de lokale situatie.

Na het volgen van deze training:

Herken je welk gedrag mogelijk te maken heeft met een beperking.
Weet je hoe je negatieve aandacht kunt ombuigen naar positieve.
Heb je meer kennis over autisme, ADHD en lichte verstandelijke beperking.
Kun je tijdens de training of activiteit aan de slag met praktische tips over het omgaan met kinderen met een beperking.

De training bestaat uit 2 bijeenkomsten van 2,5 uur. Let op! Je dient beide dagen aanwezig te zijn

Sittard
Op woensdag avond 8 en 15 februari van 19.00 tot 21.30 uur.

Heerlen
Op donderdag avond 23 en 30 maart van 19.00 tot 21.30 uur.

Sporters met gedragsproblematieken

Hoe geef je kinderen met gedragsproblemen wat ze nodig hebben van jou als trainer of coach, terwijl je de rest van het team niet uit het oog verliest? Tijdens deze scholing krijg je veel tips en trucs om hier beter in te worden.

Als trainer of coach van sporters met gedragsproblematiek is het belangrijk om je bewust te zijn van je eigen rol en gedrag. Kunnen reflecteren op je eigen handelen is met deze doelgroep belangrijker dan probleemgedrag bij de sporter herkennen. Dit is niet bepaald eenvoudig, want kritisch zijn op je eigen houding en trainingsvoorbereiding vereist durf en zelfkennis. Bij deze scholing gaat het om ongewenst gedrag dat voortkomt uit erkende stoornissen zoals ADHD (concentratie- en aandachtsproblemen) of ODD (opstandig en ongehoorzaam). Hoe bied je sporters met deze gedragsproblemen een veilige en stimulerende sportomgeving waarin ze zich kunnen ontwikkelen? Sporters met gedragsproblematiek is een hands-on training waarbij je je eigen gedrag ten opzichte van kinderen met gedragsproblematiek onder de loep neemt. Je leert om communicatie en trainingen aan te passen aan de sporter met gedragsproblematiek en zodoende een veilige en gestructureerde sportomgeving te creëren. Je kunt ervoor zorgen dat de sporters zich thuis voelen bij jou, in het team en binnen de vereniging.

De training bestaat uit twee dagdelen (van c.a. 4 uur).

Sporters met verstandelijke beperking

Sporters met een verstandelijke beperking vragen niet om een speciale-, maar wel om een aangepaste benadering. Als trainer-coach is het je taak om voor al je pupillen – met of zonder beperking – een veilig sportklimaat te creëren. Het geeft enorm veel voldoening als je je kunt verplaatsen in de belevingswereld van sporters met een verstandelijk handicap en daar op een passende manier mee om weet te gaan.

Tijdens deze scholing

Krijg je inzicht in de kenmerken en belevingswereld van mensen met een verstandelijke beperking;

Kan je de visie verwoorden op sporters met een verstandelijke beperking;

Leer je je in te leven in de doelgroep en hoe je deze sporters kan begeleiden;

Leer je hoe je trainingen of lessen kan afstemmen op sporters met een verstandelijke beperking;

Geven wij je informatie over de wedstrijdmogelijkheden voor sporters met een verstandelijke beperking.

De training bestaat uit één dagdeel (van c.a. 4 uur).

Iedereen Kan Sporten Zuid-Limburg

Samenwerkingsverband aangepast sporten van de gemeenten Sittard-Geleen, Stein, Beek, Landgraaf, Heerlen, Voerendaal, Kerkrade en Brunssum.

Heb je nog aanvullende vragen of kom je ergens niet uit?
Neem dan contact met ons op!